Applicatie ontwikkelen? Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit!
20 maart 2023 

Applicatie ontwikkelen? Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit!

Binnen de projecten van onze klanten streeft RoamerSoft voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Iets wat in de wereld van software development niet altijd vanzelfsprekend is. Veel vaker worden softwarepakketten volgepropt met functies waar geen tijd voor is en die ook nog is niks mogen kosten. Dat noem ik de perfecte formule voor een drama.

Plakbandjes laten los

Toen ik net starte met mijn bedrijf heb ik met een bedrijf samengewerkt die heel goed functionaliteiten kon verkopen, maar dit deden zonder te overleggen met hun developers. Deze jonge en onervaren developers ervaarden meteen een grote druk en gingen als gekken te werk. Hierdoor hadden zij niet de tijd voor het leggen van een stabiele fundering, waardoor er na verloop van tijd steeds meer begon te wankelen. Al die mankementjes werden dan opgelost met zogenoemde ‘quick fixes’ en ‘workarounds’ die je kunt vergelijken met plakbandjes. En iedereen weet wat er gebeurt als je een reparatie oplost met plakband, dan laten ze vroeg of laat weer los.

Dit was dan ook precies wat er gebeurde. Naarmate de deadline voor een demonstratie aan de investeerders naderde, lieten er steeds meer plakbandjes los. Die druk werd de lead developer dan ook te veel en kwam daardoor een paar dagen voor de deadline ziek thuis te zitten. De overige developers hebben toen met man en macht tot het laatste moment doorgewerkt met het plakken van plakbandjes, op plakbandjes, met als resultaat: een demonstratie van een niet-werkend product aan de investeerders. Je kunt je wel voorstellen, dat was heel ongemakkelijk!

RoamerSoft houdt klanten in het gareel

Dit willen we bij RoamerSoft natuurlijk voorkomen en klanten met deze instelling worden dan ook meteen terug gefloten. We gaan eerst is samen met de klant kijken naar wat het oorspronkelijke doel ook alweer was, welke functionaliteiten daarvoor minimaal van belang zijn en dan bepalen we hoe we voor die minimale selectie de kwaliteit gaan borgen.

Een tool die we gebruiken voor het uitpluizen van de klantvraag en om tot de core van het oorspronkelijke doel te komen is het ‘App Model Canvas’. Dit canvas helpt begrijpen wie de (toekomstige) klanten zijn, wat hun probleem precies is en wat de oplossingen hiervoor zouden kunnen zijn. Daarnaast houdt het de ambitieuze creativiteit van de ondernemer in het gareel en forceert het hen om te focussen op dat wat in eerste instantie echt belangrijk is.

Lees hierover meer in het gratis E-book, welke je kan downloaden via roamersoft.com en zet de eerste belangrijke stap bij het ontwikkelen van een applicatie.


Over de schrijver
Reactie plaatsen